el nostre dia

avui, 8 de març, dia de la dona, em ve molt de gust posar-vos un fragment de la novel·la Una habitació pròpia de la Virgina Woolf. A més a més, també vull deixar-vos les adreces d'uns quants blocs de dones.

feliç dia a totes i a tots!


Els he dit en el curs d'aquesta conferència que Shakespeare tenia una germana; però no la busquin a l'autèntica biografia de Sir Sidney Lee. Va morir jove –ai, mai no va escriure ni una línia–. Està enterrada on ara s'aturen els òmnibus, davant de l'Elefant i la Torre. El meu credo és que aquest poeta que mai no va escriure ni una líniea i que jeu en la cruïlla, encara és viu. Viu en vostès i en mi i en moltes altres dones que no ens acompanyen aquesta nit, perquè estan rentant els plats i ficant al llit les criatures. Però viu, perquè els grans poetes no moren: són presències contínues; només precisen una oportunitat per caminar entre nosaltres de carn i ossos. Penso que en breu, vostès li podran oferir aquesta oportunitat. Perquè el meu credo és que si perdurem un segle o dos –parlo de la vida comuna que és la veritable i no de les petites vides aïllades que vivim com a individus– i tenim cinc-centes lliures l’any i una habitació pròpia; si ens ensinistrem en la llibertat i el coratge d’escriure exactament el que pensem; si ens escapem una mica de la sala comuna i veiem els éssers humans no ja en la seva relació recíproca, sinó en la seva relació amb la realitat; si mirem els arbres i el cel tal com són; si mirem més enllà de Milton, perquè no hi ha ésser humà que ens hagi de tapar la vista; si encarem el fet (perquè és un fet) que no hi ha braç en què recolzar-nos i que caminem soles i que estem en el món de la realitat i no sols en el món dels homes i les dones, aleshores l’oportunitat sorgirà i el poeta mort que va ser la germana de Shakespeare es posarà el cos que tantes vegades ha deposat. Derivant la seva vida de les vides desconegudes que la van precedir, com el seu germà ho va fer abans que ella, haurà de néixer. Esperar que vingui sense aquesta preparació, sense aquest esforç nostre, sense aquesta resolució del fet que quan reneixi li serà possible viure i escriure la seva poesia, és del tot impossible. Però sostinc que vindrà si treballem per ella i que val la pena treballar fins i tot en la foscor i en la pobresa.


Virginia Woolf


blocs per llegir (gràcies a Dolors Jimeno pel seu ajut!)


9 caminants:

L'Espolsada llibres ha dit...

Bon dia!
Jo també he fet una menció especial...

Anònim ha dit...

Bon dia!
ara farà 10 anys que la gran escriptora M.Àngels Anglada ens va deixar, ens ha quedat una gran obra traduïda a moltes llengües.
P.e. EL VIOLÍ D´AUSCHWITZ

Imma

Anna Maria V. ha dit...

Primer de tot, ens hem de felicitar perquè és el nostre dia.
Després, enhorabona per aquest bloc i per haver triat aquest fragment fantàstic de la Virgínia Woolf. Ella, juntament amb tot el grup de Bloomsbury, Joyce i alguns altres, representen la gran innovació de la narrativa del segle XX, d'on pouen també escriptores com la nostra Rodoreda.
Fa poc vaig recomanar la lectura de la Virgínia a una dona jove que encara no s'hi havia apropat, i va quedar meravellada.
Símbol de la valentia i la lluita de la dona per fer-se un lloc a la societat, escriptora de talent i dona de vida torturada. Avui, com tantes altres, es mereix un record i un homenatge.
Endavant amb el bloc!
Anna M. Villalonga


http://elracodelanna.blogspot.com/

Monique LaMer ha dit...

Bon dia, i Felicitats, Reina!
Gràcies pel teu comentari i per mencionarme en la teua llista!
Ets la millor!!
Muà

Q ha dit...

Moltes gràcies per incloure'm al llistat. Avui no he fet cap esment a la data: tenia un post al cap amb aroma àrab. La cultura, la diversitat, el respecte i la igualtat.

Anna Maria V. ha dit...

És veritat, no et vaig agrair que em posessis a la llista. Gràcies, des de Barcelona.

Elena, professora de valencià. ha dit...

M'has de deixar alguna coseta de Virginia Woolf! I de moltes més escriptores per a la meua baixa!
Enhorabona pel bloc i per aquest post!
Besets

Anònim ha dit...

i serà tot perquè és quasi primavera? :) gràcies per les referències!! ;)

elisabet ha dit...

gràcies a totes i a tots!

 

passejant barcelona