la toscana (i l'eco del Battistero)

a la piazza dei Miracoli, a Pisa, acabada de baixar de l'avió (en una mena d'estat d'embriaguesa provocat pel pànic a volar), em va sobtar un monument en concret: el Battistero.
ja m'havien advertit que la torre Pendente (el Campanile de la catedral) l'única gràcia que té, en comparació amb la resta del conjunt, és això, que és pendente, és a dir, que està torta.
És bonica, no es pot negar, però al costat del Battistero tot sembla més poqueta cosa... De tota manera, no us vull enganyar: la piazza sencera, amb tot el que conté, és meravellosa.















I torno al Battistero, que em despisto. Per fora, és una absoluta joia de la construcció. Començat l'any 1153, presenta a la part inferior les principals característiques de l’art romànic. En canvi, els gablets i pinacles que coronen els arcs principals de la primera planta són gòtics. Una cúpula amb forma de piràmide cobreix l’edifici que s’obre per quatre portades gòtiques esculpides.



















A l'interior, crida l'atenció la sobrietat i el gran espai de l'edifici, i cal destacar-hi dues coses que em van encantar. La primera, la pila baptismal de Guido Bigarelli.
















I la segona, el moment en què es tanquen totes les portes, no et deixen sortir ni fer soroll, i un senyor o senyora es posa a entonar melodiosament perquè tothom pugui gaudir del fabulós eco de l'indret. Una meravella absoluta.


2 caminants:

Anònim ha dit...

Hola,
m´agrada tot el reportatge que ens estàs fent de la Toscana, tot el conjunt de Pisa és preciós. Quan ho vaig veure em va agradar la torre inclinada, era el cromo de la meva vida.

Em fixo en les façanes de manera global, per això m´ha interessat el detall dels rosetons.

Penso que tinc pendent Les ciutats invisibles, Italo Calvino.
Gràcies
Imma

Monique LaMer ha dit...

Reina, acabe d´arrivar a casa i que em trobe?? que ja has començat a contar el viatge per la Toscana!! I a més has trobat el video del so del Battistero! Quina joia! Tinc que ensenyar-te les fotos de la resta del viatge i Ulises té moltes ganes de vore-vos!! La teua Monique

 

passejant barcelona